In Moldavië worden presidentsverkiezingen gehouden. Tegelijkertijd kan de bevolking zich via een referendum uitspreken over lidmaatschap van de Europese Unie.

Moldavië ligt ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië. Het land is sinds juni 2022 kandidaat-lid van de Europese Unie. In december vorig jaar besloot de EU dat het land mocht beginnen met de toetredingsgesprekken, net als Oekraïne.

De pro-westerse president Maia Sandu gaat voor een tweede termijn. Onder haar leiding heeft het land zich de afgelopen jaren steeds meer gericht op Europa. Sandu is een uitgesproken tegenstander van Rusland.

Grote Russische invloed in Moldavië

De grootste oppositiepartij in Moldavië is juist pro-Russisch, net als ongeveer een derde van de bevolking van de oud-Sovjetstaat. De Moldavische autoriteiten betichten Rusland regelmatig van pogingen het land te destabiliseren.

Vooral de separatistische en pro-Russische ministaat Transnistrië, dat Moldavië binnen zijn grenzen herbergt, is pro-Russisch. In het gebied wonen ongeveer 650.000 mensen van wie naar schatting een derde Russisch is. Meer dan de helft spreekt er Russisch als eerste taal. In 1990 scheidde het gebied zich af van Moldavië. Russische troepen helpen er nu de onafhankelijkheid te handhaven. Vrijwel geen enkel land erkent deze onafhankelijkheid.

LEES OOK: Moldavië stemt over EU-lidmaatschap en ontluikend bedrijfsleven ziet daar wel wat in: ‘Het is echt een kans’